※桜美林大学の情報を探す

大学院

スタンフォード大学・桜美林大学協定記念レクチャーシリーズ第3回 11/30(金)

2009年に結ばれた桜美林大学とスタンフォード大学との協定に基づく学術交流の一環として、レクチャーシリーズを2011年度より開催しています。

この度、第3回講演会「The Meiji Restoration as Globalization: Currency and Culture」を下記の要領で実施いたします。教職員・学生に加え、一般の方も歓迎いたしますので、奮ってご参加ください。

このシリーズの講演者は、スタンフォード大学や、スタンフォードが横浜のみなとみらいで運営する米加大学連盟日本研究センター(Inter-University Center for Japanese Language Studies)出身の著名外国人日本研究者です。

日時2012年11月30日(金)16:10~17:40
会場町田キャンパス 太平館A302
講師MARK RAVINA (Professor of History, Emory University)
言語英語(質疑応答は日本語対応可能)

要旨:The Meiji Restoration is often described as a “modernizing” or “Westernizing” event. But to arrive at an accurate assessment of the extraordinary dynamism of Japan in the nineteenth century, we have to appreciate that Meiji “modernization” and “Westernization” had paradoxical aspects. Many Meiji reforms involved both modern, Western technology and the celebration of Japanese uniqueness and tradition. This lecture illustrates with visual evidence how reforms could be both “modern” and “traditional,” both “Japanese” and “Western.”

講師略歴:Mark Ravina (A.B., 1983, Columbia University; M.A., 1988, and Ph.D., 1991, Stanford University), specializes in Japanese history, especially eighteenth- and nineteenth-century politics. He is the author of Land and Lordship in Early Modern Japan (Stanford University Press, 1999; published in Japanese as Meikun no satetsu [NTT Shuppan, 2004]) and a biography of Saigō Takamori entitled The Last Samurai (John Wiley & Sons, 2004). Interested in the transnational and international dimension of statebuilding, he is working on a history of the Meiji Restoration for Oxford University Press to be called Japan’s Nineteenth Century Revolution: A Transnational History of the Meiji Restoration. His essay “State-Making in Global Context: Japan in a World of Nation-States” in The Teleology of the Modern Nation-State, ed. Joshua Fogel (University of Pennsylvania Press, 2005) treated some of the themes that will be developed in Japan’s Nineteenth Century Revolution.